Hoe de overheid, makelaars, hypotheekadviseurs en notarissen het fileprobleem oplossen

Hoe de overheid, makelaars, hypotheekadviseurs en notarissen het fileprobleem oplossen
donderdag 18 oktober 2018

Veel mensen in Nederland staan elke dag in de file om van hun woonplaats te reizen naar de plaats waar zij werken. Dit omdat verhuizen tegenwoordig te duur is, omdat veel noodzakelijke kosten voor een verhuisbeweging niet meer financierbaar zijn. De eigen financiele middelen hiervoor per huishouden ontbreken vaak. Door verhuizen betaalbaar te maken, wordt het in veel situaties wel mogelijk om te verhuizen naar een plek dichterbij het werk om zo niet dagelijks te hoeven filerijden. Dit is mogelijk als de overheid de overdrachtsbelasting afschaft, zodat zij daarna samen met makelaars, hypotheekadviseurs en notarissen de totale kosten voor een  verhuisbeweging terug kunnen brengen naar  maximaal €5.000.

Richard den Buitelaar, directeur van de Q Groep:

“Nu het economisch al een aantal jaren beter gaat, neemt de filedruk zienderogen toe. Hier komt nog bij dat de  komende jaren veel grote wegen, verkeersknooppunten, bruggen en tunnels opgeknapt moeten worden. Alsof dit nog niet genoeg is, is de wens vanuit de overheid om jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te bouwen. Het overgrote deel van deze woningen moet ook nog eens gebouwd worden in gebieden waar al veel mensen wonen en werken waardoor de filedruk de komende jaren alleen maar gaat toenemen. Nu is de reflex al jaren vanuit de overheid om meer asfalt neer te leggen. We zien al jaren dat dit tot niets leidt: op deze manier blijven we altijd files houden. De vraag is, waarom mensen in de file staan? Het overgrote deel van de mensen doet dit om van huis naar werk te komen en vice versa. Mijn ervaring is dat mensen in  de buurt van hun werk willen wonen, maar dat daar simpelweg geen aanbod is of aanbod wat nog betaalbaar is. Er is echter nog een probleem: De overdrachtsbelasting. Ik zal dat kort uitleggen. Voor de crisis was deze boete op verhuizen mee te financieren, maar tegenwoordig dient deze uit eigen zak betaald te worden. Hetzelfde geldt voor de makelaars-, hypotheek-, notaris-, en kadasterkosten. Veel mensen hebben deze eigen middelen echter niet en sluiten daarom noodgedwongen iedere ochtend en avond in de file aan. Mijn oproep aan de overheid is dan ook om de overdrachtsbelasting af te schaffen. Dan zullen de marktpartijen er door slimme ICT-toepassingen er de komende jaren voor gaan zorgen dat de notaris-, makelaars- en hypotheekkosten in totaal maximaal €5.000 gaan bedragen. Als klanten dit dan ook nog eens in termijnen mogen gaan betalen, dan stimuleren we verhuizingen (goed voor de economie) en verminderen we files (goed voor de economie en het welzijn van mensen).”

Reageren?

< Terug naar het overzicht

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan 24/7 vrijblijvend contact met ons op door het onderstaand formulier in te vullen!

© Copyright 2018 Q Makelaars. Een Top Media Groep website. | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Proclaimer |

Contact - onderin website

Heeft u vragen of opmerkingen of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan 24/7 vrijblijvend contact met ons op door het onderstaand formulier in te vullen!

Neem contact op